Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Bij oedeemtherapie wordt er een combinatie van meerdere therapieën ingezet om een zo optimaal mogelijk behandelresultaat te behalen. Het doel van oedeemtherapie is gericht op zowel het voorkomen van de zwelling, als het verminderen of zelfs verdwijnen van de zwelling en klachten. Er wordt altijd een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld.

Oedeemtherapie bestaat uit onder andere uit ambulante compressie therapie, manuele lymfdrainage (MLD), aanmeten van een therapeutisch elastische kous, oefentherapie/beweging en voorlichting gericht op het verminderen van risicofactoren.

Behandelmogelijkheden

De behandeling bestaat uit een combinatie van onderstaande behandelingen:

Manuele lymfedrainage
Met een zacht pompende beweging van de handen activeert de therapeut het netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maken wij verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt. Soms worden littekengrepen ingezet om verharde en/of verkleefde littekens doorgankelijk te maken voor vocht.

Fascietechnieken
Het kan zijn dat de huidtherapeut speciale massagetechnieken inzet, welke inwerken op het bindweefsel in het lichaam. Rek- en/of rolbewegingen kunnen worden ingezet om de verschuifbaarheid tussen de verschillende huidlagen te verbeteren. Deze techniek wordt veel ingezet bij patiënten die een borstkankeroperatie hebben ondergaan.

Intermitterende Compressie Therapie  (Lymhapress)
Het aangedane lichaamsdeel wordt tijdens een behandeling in een manchet gelegd. De manchet bestaat uit kamers welke met lucht worden gevuld om vervolgens weer leeg te laten lopen. Dit proces herhaalt zich tijdens de behandeling. Door het uitoefenen van gecontroleerde druk op het lichaamsdeel wordt oedeem afgevoerd. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven worden afgestemd op de patiënt. IPC-therapie kan ook worden ingezet bij lipoedeem (doorlinken naar ‘lipoedeem’).

Endermologie
Met endermologie wordt de huid en het onderliggend weefsel behandeld. Dat gebeurt met een aantal cilinders die de huid optillen en afrollen. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfvocht en verzacht verhard (fibrotisch) weefsel. De vorming van elastinevezels en collageenvezels wordt verhoogd en de huid wordt soepeler, steviger, gladder en gezonder. Wij werken binnen onze praktijk met de Wellbox LPG.

Littekenbehandeling
Littekens kunnen ontstaan na een trauma of operatie (bijvoorbeeld na borstkanker). Het litteken (en het omliggende weefsel) kan strak en hard aanvoelen en daarnaast zorgen voor (verergering van) oedeem of bewegingsbeperkingen. Tevens kan een litteken ontsierend zijn.
Littekentherapie zorgt ervoor dat het litteken soepeler aanvoelt en minder zichtbaar wordt.  Door middel van massagetechnieken wordt een verkleefd litteken losgemaakt van de onderlaag. Het litteken zal hierdoor soepeler en zachter aanvoelen, de doorbloeding en stofwisseling worden verbeterd en het litteken kan vlakker worden. Pijn, jeuk, roodheid en bewegingsbeperkingen zullen verminderen.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen
Tijdens het behandelproces krijgt u  bewegingsoefeningen mee. Tevens oefent de huidtherapeut samen met u ademhalingsoefeningen om het lymfestelsel te stimuleren.

Ambulante compressie therapie
Bij ambulante compressietherapie worden er elastische zwachtels aangebracht op gebieden waar zich oedeem bevindt, zoals een arm of been.

Door een speciale techniek brengen de huidtherapeuten de zwachtels aan zodat er precies de juiste druk op het behandelde gebied gegeven wordt. Hierdoor wordt het oedeem in de arm of het been beter afgevoerd.

Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in het aanmeten van speciale klittenbandverbanden. Deze verbanden worden ingezet als er sprake is van langdurig lymfoedeem. Doordat de patiënt de klittenbandverbanden zelf kan verstellen, bevordert het de zelfmanagement en oedeemreductie. Als het oedeem voldoende is afgenomen worden er therapeutische elastische kousen aangemeten.

Lymftaping
Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan maken wij gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt. De huidtherapeuten van Huid-en oedeemtherapie Oldenburger leren u graag hoe u zelf de lymfetape kunt aanbrengen. Zo kunt u zelf de tape naar behoefte aanbrengen.

Elastische kous
Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk en zorgt ervoor dat het vocht niet terugvloeit naar het reeds behandelde gebied.

Wij werken met de kousen van verschillende fabrikanten (zoals Mediven, Juzo en Varodem).

Zelfmanagement
Naast de behandelingen in onze praktijk worden er ook adviezen meegegeven om thuis toe te passen. Zo leert de huidtherapeut u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aan, die de afvoer van lymfevocht bevorderen. Zelfmanagement vormt een belangrijk onderdeel binnen de huidtherapie. Door zelf een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, kan het risico op ontstaan van oedeem worden verminderd. Onze huidtherapeuten  zullen u helpen zodat u thuis zo efficiënt mogelijk met de hulpmiddelen en adviezen om kunt gaan.

Behandelrichtlijn

De verschillende behandelingen worden vaak gecombineerd. Op basis van de meest recente behandelrichtlijn bestaat de behandeling uit 3 fases: een actieve fase, een onderhoudsfase en de controle afspraken. De actieve fase gaat geleidelijk over in de onderhoudsfase.

Actieve fase
In deze fase speelt het verminderen van de zwelling de belangrijkste rol. Behandeling vindt plaats tot het oedeem zo volledig mogelijk verdwenen is. De duur van deze behandelperiode is afhankelijk van de ernst, het soort oedeem en de bijkomende factoren. Over het algemeen wordt een richtlijn gehanteerd van 2-3 behandelingen per week gedurende ongeveer 3 maanden. In deze fase zullen wij ook therapeutische elastische kousen aanmeten. Zodra u deze gaat dragen, zullen wij langzaamaan overgaan naar de onderhoudsfase.

Onderhoudsfase
Na de actieve fase zal er afgebouwd worden naar de onderhoudsfase. In deze fase wordt de therapie in het begin elke 2-4 weken gegeven, en is het doel het dagelijks dragen van een therapeutisch elastische kous of ander hulpmiddel in combinatie met zelfmanagement. In deze fase is het dan ook van groot belang dat u een actieve houding aanneemt met betrekking tot het zelfmanagement. De behandeling zal in deze periode steeds verder worden afgebouwd. Als dit voldoende aangeleerd is en het oedeem onder controle blijft zal er worden overgestapt naar jaarlijkse controle

Controle
Tijdens de controle afspraken wordt besproken hoe het met het oedeem gaat. In eerste instantie zal dit gemiddeld 3 maanden na de laatste afspraak zijn. Hierna wordt er een jaar na het aanmeten van de therapeutische kousen een afspraak gemaakt om de armen of benen opnieuw op te meten en nieuwe kousen te bestellen voor u.

Verwijzing en vergoeding

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars van Nederland.

Chronisch
Bij oedeem als gevolg van schade aan het lymfesysteem, worden de eerste 20 behandelingen uit het aanvullende pakket vergoed. Het is mogelijk dat uw aanvullende verzekering niet de volledige 20 behandelingen vergoed. De niet vergoede behandelingen komen in dat geval voor uw eigen rekening. Vanaf de 21e behandeling worden de behandelingen vergoed uit het basispakket. In dit geval wordt u eigen risico dus (gedeeltelijk) verbruikt.

Niet-chronisch
Deze behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Let u hierbij op dat uit deze aanvullende verzekering ook vaak de fysiotherapie behandelingen betaald worden. Indien u hier geen aanvullende vergoeding of een beperkte vergoeding voor heeft, dan komen de behandelingen voor uw rekening.

De vergoeding van hulpmiddelen, zoals steunkousen en de compressiebroek, worden vergoed vanuit de basis verzekering en zal worden verrekend met uw eigen risico. Hier is een verwijzing voor noodzakelijk.