Lymfoedeem

Hoe ontstaat lymfoedeem?

Het lymfestelsel is een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen, vaak klieren genoemd. Ze maken deel uit van ons lichamelijke reinigings- en afweersysteem. De lymfevaten verzamelen het vocht dat zich tussen de cellen van onze weefsels bevindt. Via de lymfevaten vloeit dit weefselvocht naar de lymfeknopen, beter bekend als klieren. Deze klieren, die zich onder andere in onze liezen, oksels en hals bevinden, filteren en reinigen het weefselvocht. Ze filteren afvalstoffen en maken dus eventuele ziekteverwekkers onschadelijk. Als delen van het lymfestelsel beschadigd zijn of ontbreken, dan wordt het weefselvocht niet of slechts gedeeltelijk afgevoerd. Het ophopende vocht veroorzaakt zwellingen die we lymfoedeem noemen.

Bij primair lymfoedeem zijn de afwijkingen aan het lymfestelsel aangeboren. Het lymfoedeem kan zich direct na de geboorte manifesteren, of in een later stadium, bijvoorbeeld na een trauma of een operatie.

Secundair lymfoedeem ontstaat door invloeden van buitenaf, denk aan een (wondroos)infectie, ernstige verbranding van de huid of een open botbreuk. Secundair lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestralingen (behandeling van kanker) of een operatie waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt.

Symptomen

Lymfoedeem geeft in het aangedane gebied, bijvoorbeeld armen, benen en/of de rest van het lichaam een zwaar gevoel en/of een gevoel van spanning. Soms veroorzaken de zwellingen zeurende of stekende pijn en stijfheid in gewrichten. Bewegingen kunnen beperkt worden. Het gewicht en de lichaamsomvang kunnen toenemen. Lymfoedeem kan ook voorkomen in de midline (borst-, buik-, rug- en genitaalregio). Vaak is dit het gevolg van de behandeling van kanker. Ook hiervoor kunt u terecht bij Huid-en oedeemtherapie Oldenburger. Behandeling en compressie in deze regionen kan enorme verlichting bieden.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Lymfoedeem kan verergeren door extreme kou en extreme warmte. Datzelfde geldt voor verbranding door de zon, insectenbeten, geïnfecteerde wondjes of andere infecties en knellende kleding.

Behandeling

Door manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek), doorgaans in combinatie met ambulante compressietherapie  – het aanbrengen van zwachtels of elastische kousen – zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt. Hierdoor nemen pijn en stijfheid af. Daarnaast adviseren wij u graag, hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt stimuleren en verergering kunt voorkomen en dit maakt zelfmanagement dan ook een belangrijk onderdeel van de therapie.

Oedeemtherapie start meestal met een nulmeting, daarna wordt er pas behandeld. Het lymfesysteem wordt geactiveerd en het vocht wordt naar delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Een elastische kous kan de zwachtel vervangen zodra het oedeem constant is.

Voor meer informatie over de mogelijke behandelopties bij oedeem klik hier.

Wat kunt u zelf doen?

Een actieve inzet thuis, door middel van zelfmanagement, is van groot belang bij de behandeling van oedeem. Sport en beweging stimuleren de lymfvaten om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Vermijd liever zware en langdurige lichamelijke inspanning. Wij kunnen u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aanleren die de afvoer van lymfevocht bevorderen. Ook is het van belang dat u lang staan of zitten voorkomt en dat u op past op met wondjes.

Verwijzing en vergoeding

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars van Nederland.

Chronisch
Bij oedeem als gevolg van schade aan het lymfesysteem, worden de eerste 20 behandelingen uit het aanvullende pakket vergoed. Het is mogelijk dat uw aanvullende verzekering niet de volledige 20 behandelingen vergoed. De niet vergoede behandelingen komen in dat geval voor uw eigen rekening. Vanaf de 21e behandeling worden de behandelingen vergoed uit het basispakket. In dit geval wordt u eigen risico dus (gedeeltelijk) verbruikt.

Niet-chronisch
Deze behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Let u hierbij op dat uit deze aanvullende verzekering ook vaak de fysiotherapie behandelingen betaald worden. Indien u hier geen aanvullende vergoeding of een beperkte vergoeding voor heeft, dan komen de behandelingen voor uw rekening.

De vergoeding van hulpmiddelen, zoals steunkousen en de compressiebroek, worden vergoed vanuit de basis verzekering en zal worden verrekend met uw eigen risico. Hier is een verwijzing voor noodzakelijk.

Intakegesprek

Bent u geïnteresseerd in een behandeling of wilt u meer informatie? Maak dan een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek.